Cinema Malaysia
You are here : Main > Artist > S. Shamsudin
S. Shamsudin
(Deceased 04-06-2013)

Full Name: Shamsudin Bin Dali

Place of birth: Pasir Panjang, Singapura

Race: Malay

Language: Malay

Career: Actor

Skill: Acting, Comedy

 

 
Experience:
 

S. Shamsudin atau Sahamsudin bin Dali dilahirkan di Pasir Panjang, Singapura pada 1 Januari 1929. Bapa beliau, Dali bin Kechik berasal dari Melaka, manakala ibu beliau, Khatijah binti Haji Ahmad berasal dari Geylang Singapura.

S. Shamsudin atau Sudin melakukan pelbagai pekerjaan kasar untuk membantu keluarga beliau sebelum memasuki dunia filem. Pada masa lapang, Sudin suka menonton wayang gambar.

Pada suatu hari, pada tahun 1948, Sudin ke Studio Malay Productions (MFP) di Jalan Ampas dengan mengayuh basikal. Tujuan beliau semata-mata untuk melihat penggambaran filem yang dijalankan dari dekat.

Kunjungan tersebut rupa-rupanya telah membuka peluang kepada beliau untuk berlakon di depan kamera sebagi pelakon tambahan dalam filem, Chempaka yang diarahkan oleh B. S. Rajhans. Sudin dibayar sebanyak tiga ringgit yang merupakan bayaran biasa bagi pelakon tambahan ketika itu.

Beberapa hari kemudian, Sudin memohon bekerja dengan MFP bagi sebarang pekerjaan. Nasib Sudin baik kerana beliau diterima bekerja sebagai tukang kayu untuk meminta set dan latar belakang filem. Gaji yang diterima oleh beliau ialah lima puluh ringgit sebulan.

Sudin mendapat bayaran tambahan apabila beliau diminta menjadi pelakon tambahan ataupun penari dalam sesebuah filem. Sudin mula berminat untuk menjadi pelakon sepenuh masa jika diberikan peluang oleh mana-mana pengarah filem. Akhirnya, impian beliau itu menjadi kenyataan apabila pengarah filem B. S. Rajhans meminta beliau berlakon dalam filem, Aloha. Beliau berlakon dalam beberapa babak yang memerlukan dialog, yang dianggap banyak bagi seorang pelakon baharu.

Dalam filem, Aloha yang diterbitkan pada tahun 1950, Sudin diberikan peranan sebagai kawan baik P. Ramlee. Peranan lucu itu memang sesuai dengan watak semula jadi Sudin yang suka membuat orang lain ketawa dengan gelagat lucu. Lakonan beliau dianggap memuaskan dalam filem tersebut yang turut dibintangi oleh Osman Gumanti, Mariam, P. Ramlee, A. R. Tompel dan D. Harris. Sudin dinaikkan taraf sebagai pelakon dengan kontrak awal selama tiga tahun.

Gaji yang diterima beliau sebagai pelakon adalah sebanyak 70 ringgit sebulan, iaitu sama dengan gaji yang diterima oleh P. Ramlee ketika itu. Bezanya, P. Ramlee mendapat bonus sebanyak 300 ringgit setelah berlakon dalam sesebuah filem, sementara Sudin menerima bonus sebanyak lapan puluh ringgit.

Bintang Sudin mula memancar sebagai pelakon apabila dijadikan pelakon utama dalam filem, Tas Tangan Wanita arahan L. Krishnan pada tahun 1952. Tas Tangan Wanita merupakan sebuah filem bercorak komedi yang dilakonkan oleh beliau bersama-sama Osman Gumanti, Neng Yatimah dan Siti Tanjung Perak.

Peningkatan yang besar berlaku pada Sudin apabila P. Ramlee untuk pertama kalinya mengarah filem berunsur komedi pada tahun 1957. Filem, Bujang Lapok menggabungkan tiga watak utama sebagai tunjang cerita iaitu S, Shamsudin, Aziz Sattar dan P. Ramlee.

Berikutan dengan kejayaan besar filem, Bujang Lapok, P. Ramlee melanjutkan watak “Bujang Lapok” dengan tiga buah filem lain, iaitu Pendekar Bujang Lapok, Seniman Bujang Lapok dan Ali Baba Bujang Lapok. Sebuah lagi filem arahan P. Ramlee yang menonjolkan kekuatan dan kehebatan lakonan S. Shamsudin ialah Antara Dua Darjat yang diterbitkan pada tahun 1960. Filem berbentuk drama serius itu disulami dengan kelucuan yang dihidupkan oleh lakonan Sudin.

Sudin terus mencipta nama sebagai pelakon komedi dalam filem-filem keluaran MFP sehinggalah syarikat filem itu ditutup pada tahun 1967. Sudin kehilangan pekerjaan sama seperti rakan-rakan beliau yang lain yang sekian lama berkhidmat di MFP. Namun, peristiwa hitam yang menimpa para pekerja MFP itu, bukanlah noktah akhir kepada beliau.

Pada tahun, 1975 Sudin berlakon dalam filem, Keluarga Si Comat yang diarahkan oleh teman karib beliau, Aziz Sattar. Filem, Keluarga Si Comot yang dikeluarkan oleh Deddy M. Burhan dari Sabah Film menghidupkan semula semangat Sudin untuk terus berlakon dalam filem Malaysia yang berkembang pesat hingga ke hari ini.

S. Shamsuddin berkahwin dengan Puteh binti Esmoon pada tahun 1954. Perkahwinan mereka dikurnia tujuh orang anak.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Bukit Batok Avenue, Jurong, Singapura pada 10:56 pagi, 4 Jun 2013.

Cast (Local)
-
:
  Eee...Hantu!!!!! - (Supporting Actor)
2007
:
  Budak Lapok - (Main Actor/Actress)
2005
:
  Pontianak Harum Sundal Malam 2 - (Guests Artist)
1986
:
  Bujang Lapok Kembali Daa - (Main Actor/Actress)
1981
:
  Dia Ibuku - (Supporting Actor)
1981
:
  Penyamun Tarbus - (Main Actor/Actress)
1981
:
  Setinggan - (Main Actor/Actress)
1966
:
  Aksi Kucing - (Supporting Actor)
1964
:
  Tiga Abdul - (Supporting Actor)
1964
:
  Mambang Moden - (Supporting Actor)
1964
:
  Bidasari - (Supporting Actor)
1963
:
  Nasib Si Labu Labi - (Supporting Actor)
1962
:
  Siti Muslihat - (Supporting Actor)
1961
:
  Seniman Bujang Lapok - (Main Actor/Actress)
1961
:
  Ali Baba Bujang Lapok - (Main Actor/Actress)
1960
:
  Antara Dua Darjat - (Supporting Actor)
1959
:
  Nujum Pak Belalang - (Supporting Actor)
1959
:
  Pendekar Bujang Lapok - (Main Actor/Actress)
1959
:
  Saudagar Minyak Urat - (Main Actor/Actress)
1958
:
  Sarjan Hassan - (Extra)
1958
:
  Hantu Kubur - (Supporting Actor)
1958
:
  Kaki Kuda - (Main Actor/Actress)
1957
:
  Bujang Lapok - (Main Actor/Actress)
1957
:
  Hantu Jerangkung - (Supporting Actor)
1956
:
  Hang Tuah - (Supporting Actor)
1955
:
  Abu Hassan Pencuri - (Extra)
1954
:
  Panggilan Pulau - (Extra)
1953
:
  Istana Impian - (Supporting Actor)
1952
:
  Sedarah - (Supporting Actor)
1952
:
  Aladdin - (Supporting Actor)
1951
:
  Sejoli - (Supporting Actor)
1950
:
  Aloha - (Extra)

Award
2013
:
  Anugerah Lawak Warna - Special Jury Award - Lifetime Achievement
2009
:
  22nd Malaysian Film Festival - Special Award: Veteren Actor
1981
:
  2nd Malaysian Film Festival - Best Comedian

 
News: View All
 
Newspaper Clippings
 
Comments
 


Search By Artist

Name of Artist :Category :
Skill :
Gender :
Age :
 
Category

Cast : 2739
Singer : 352
New Talent : 80
Skill

Acting ( 2612 )
Singing ( 385 )
Dancing ( 116 )
Host ( 310 )
Model ( 436 )
Comedy ( 132 )
Musician ( 165 )
Martial Art ( 52 )
Stunt ( 85 )
Writer ( 27 )
Portal ini diselenggarakan oleh I-INSAN MULTIMEDIA SDN BHD . 2012 All Rights Reserved.